Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi gyros

Pierogi gyros

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 5707

Pyszne pierogi smażone na kruchym cieście. Doskonałe na obiad lub przystawkę dla gości!

Składniki

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka sody ( połączyć ze śmietaną)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli do smaku
  • 1 szklanka bardzo ciepłego mleka
  • Farsz:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • przyprawa gyros
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Smażyć na małym ogniu i delikatnym oleju.
    Następnie dodawać kolejno cebulę, czosnek, paprykę, ogórki.
    Do całości wsypać przyprawę gyros. Najlepiej pół saszetki, aby nadać potrawie ostry, wyrazisty smak.
    Warzywa z mięsem dusić ok 20 min.
    Odstawić do wystygnięcia.

  2. Ciasto:
    Do dużej miski wsypać mąkę, jajka, masło i sól.
    Dodać śmietanę, połączoną już wcześniej z sodą.
    Do wszystkich składników wlać ciepłe mleko.
    Całość wymieszać i zagniatać ciasto do utrzymania stałej konsystencji.

  3. Gotowe ciasto rozwałkować.
    Na płaskim cieście odbijać koła wielkości małej salaterki.
    Do wyciętych kół nakładać łyżeczką farsz i delikatnie zlepiać, formuując pierogi.

  4. Pierogi smażyć na małym ogniu.

    Najlepiej podawać z sosem czosnkowym.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń