Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile domów tyle przepisów na pierogi ruskie. Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy!
Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni.
Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu.
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.
Zrobiłam ciasto.
Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli.
Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam.
Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.
O cieście:
Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie.
Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu.
O farszu:
Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.
Co zrobić, aby ciasto na pierogi było delikatne i elastyczne? To proste. Skor...
Odsłon: 59651
Rosół jest obowiązkową zupą na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża so...
Odsłon: 2507
Zupa kalafiorowa Magdy Gessler to proste i szybkie w wykonaniu danie, które ś...
Odsłon: 2488
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 4185
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 360
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 93
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 827
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 4185
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 360
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 93
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 827
Składniki
Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.
Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.
O cieście: Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie. Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu. O farszu: Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Dania główne
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dania główne
Makaron w drobiowym sosie
Dania główne
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i serem korycińskim
Kaczka nadziana mieszanką grzybów
Polecam bardzo smaczną kaczkę nadzianą pysznym farszem z różnych gatunków grz...
Odsłon: 34
Rosół drobiowo wołowy z kulkami ryżowymi
Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to...
Odsłon: 21