Dania główne Przepis na:
Pierogi ruskie

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2526
Dodano: 04.10.2019
Odsłon: 12670
Składniki
- Na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- woda ok. 60 - 70st.C
- Składniki na farsz:
- 1 kg białego sera
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 cebula
- kawałek słoninki
- sól, pieprz ziołowy i czarny
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni.
Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu.
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.
-
Zrobiłam ciasto.
Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli.
Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam.
Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
-
Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.
-
O cieście:
Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie.
Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu.
O farszu:
Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.
Komentarze do przepisu (3)

Docherro 06 październikaZgłoś do usunięcia
Moje ulubione...pycha....:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 05 październikaZgłoś do usunięcia
Jeju, teraz beda za mna chodzic!2 Kto głosował? | Odpowiedz

ekspresjawkuchni 05 październikaZgłoś do usunięcia
Prawda, że każdy ma trochę inny przepis na pierogi, ale i tak wszędzie smakują wyśmienicie :)5 Kto głosował? | Odpowiedz