Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2526

Dodano:

Odsłon: 12670

Ile domów tyle przepisów na pierogi ruskie. Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy!

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • woda ok. 60 - 70st.C
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg białego sera
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 cebula
  • kawałek słoninki
  • sól, pieprz ziołowy i czarny
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni.

    Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu.

    Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.

  2. Zrobiłam ciasto.

    Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli.

    Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam.

    Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

  3. Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.

  4. O cieście:
    Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie.
    Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu.

    O farszu:
    Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 05 października Prawda, że każdy ma trochę inny przepis na pierogi, ale i tak wszędzie smakują wyśmienicie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń