Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile domów tyle przepisów na pierogi ruskie. Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 132
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 985
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11997
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 132
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 985
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11997
Składniki
Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.
Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.
O cieście: Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie. Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu. O farszu: Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.