Do góry

Dania główne Przepis na:

pierogi ruskie z miętową nutą

pierogi ruskie z miętową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 20

Powiem szczerze, że nie bardzo za nimi przepadałam, ale... Właśnie to ale spowodowało, że się nimi zachwyciłam. Sporo czasu zajęło mi też dojście do w miarę doskonałego przepisu na ciasto na pierogi. O tym poniżej, ale powiem szczerze, że są rewelacyjne właśnie latem...

Składniki

  • - 0,70 dag ugotowanych ziemniaków
  • - 0,25 dag twarogu, najlepiej półtłustego
  • - cebula
  • - boczek wędzony
  • - pieprz, sól
  • - mięta świeża lub suszona
  • Na ciasto
  • - 0,50 dag mąki
  • - ok. 100 g oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pierogi ruskie z miętową nutą

Przygotowanie

  1. Najpierw trzeba przygotować farsz:

    - zmielić ugotowane ziemniaki, ale można po prostu pognieść je widelcem i takie lubię najbardziej bo czuję ich smak

    - dodać twaróg

    - usmażyć pokrojony drobno boczek, dodać

    - zeszklić cebulę, dodać

    - dodać suszoną miętę w ilości np. 2 torebek na herbatę, ale najlepiej drobno pokroić świeżą

    Wymieszane wszystkie składniki odstawić do lodówki aby ,,stężały,,.

  2. Ciasto na pierogi

    Do mąki dodać olej i bardzo ciepłą wodę, ale nie wrzątek.
    Wyrobić, rozwałkować, a w międzyczasie wstawić wodę w garnku, osolić.
    Preferuję wykrawanie szklanką do napojów 200 ml. Kółka są niezbyt małe, ale farsz w takiej ilości oddaje cały smak.
    Mięta uczyni smak pierogów wyjątkowymi. Zwłaszcza latem.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń