Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z malinami"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 550
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 202
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 364
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5125
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 207
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 550
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 202
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 364
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5125
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 207
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 zł.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj całe jajko, szczyptę soli oraz około pół szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną odłóż i przykryj ściereczką. Drugą rozwałkuj na dość cienki placek.
Przygotuj owoce do farszu. Świeże maliny przebierz, umyj, osusz na sicie. 10 dag owoców odłóż do dekoracji, resztę włóż do miseczki, lekko rozgnieć widelcem.
Płatki umieść na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ogrzewaj, aż się zrumienią. Dodaj do malin. Na koniec do miseczki włóż homogenizowany serek waniliowy. Całość wymieszaj.
Z ciasta wytnij szklanką kółka. Nakładaj porcje farszu. Zlepiaj starannie brzegi, formując pierogi. Zagotuj wodę z solą, partiami wrzucaj pierogi. Gotuj 3-5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową. Kilka łyżek kremówki utrzyj z cukrem do smaku. Pierogi rozłóż na talerzach. Polej śmietaną, posyp resztą malin.
Jeśli zamierzasz podać na stół przygotowane wcześniej i zamrożone pierogi (knedle, pyzy czy kopytka), pamiętaj o ważnej zasadzie. Na wrzątek nigdy nie należy wrzucać zbyt wielu sztuk jednocześnie (rób to partiami). Mrożonki obniżą bowiem temperaturę wody, a wówczas pierogi mogą popękać.Źródło: Świat kobiety