Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z malinami"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1221
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1221
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Składniki
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 1,70 zł.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj całe jajko, szczyptę soli oraz około pół szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną odłóż i przykryj ściereczką. Drugą rozwałkuj na dość cienki placek.
Przygotuj owoce do farszu. Świeże maliny przebierz, umyj, osusz na sicie. 10 dag owoców odłóż do dekoracji, resztę włóż do miseczki, lekko rozgnieć widelcem.
Płatki umieść na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Ogrzewaj, aż się zrumienią. Dodaj do malin. Na koniec do miseczki włóż homogenizowany serek waniliowy. Całość wymieszaj.
Z ciasta wytnij szklanką kółka. Nakładaj porcje farszu. Zlepiaj starannie brzegi, formując pierogi. Zagotuj wodę z solą, partiami wrzucaj pierogi. Gotuj 3-5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową. Kilka łyżek kremówki utrzyj z cukrem do smaku. Pierogi rozłóż na talerzach. Polej śmietaną, posyp resztą malin.
Jeśli zamierzasz podać na stół przygotowane wcześniej i zamrożone pierogi (knedle, pyzy czy kopytka), pamiętaj o ważnej zasadzie. Na wrzątek nigdy nie należy wrzucać zbyt wielu sztuk jednocześnie (rób to partiami). Mrożonki obniżą bowiem temperaturę wody, a wówczas pierogi mogą popękać.Źródło: Świat kobiety