Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z gruszką"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15037
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45025
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 681
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 802
Składniki
Piersi kaczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem skórę lekko natnij w kratkę (rób to ostrożnie, aby nie naciąć mięsa). Piersi natrzyj z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż mięso (skórą do dołu). Smaż na dużym ogniu ok. 5 min. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 min.
Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, piecz 6-8 minut w temperaturze 190° C.
Przygotuj sos. Umyte porzeczki wrzuć na teflonową patelnię, podgrzewaj 2-3 min. Następnie rozgnieć widelcem, dodaj wino oraz miód. Duś tak długo, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za kwaśny, dopraw do smaku cukrem.
Gruszki umyj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino, dodaj cukier, goździki, cynamon oraz skórkę otartą z cytryny. Gdy całość zacznie wrzeć, włóż gruszki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 20-25 minut. W poło- wie czasu gotowania obróć gruszki na drugą stronę.
Upieczone mięso pokrój w plastry. Podawaj z gruszką oraz sosem porzeczkowym.
60 minut Porcja: 680 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie