Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kaczki z gruszką

Pierś kaczki z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z gruszką"

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 2 duże gruszki
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 10 dag cukru
  • 2-3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierś kaczki z gruszką

Przygotowanie

  1. Piersi kaczki umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem skórę lekko natnij w kratkę (rób to ostrożnie, aby nie naciąć mięsa). Piersi natrzyj z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, włóż mięso (skórą do dołu). Smaż na dużym ogniu ok. 5 min. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3 min.

  2. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, piecz 6-8 minut w temperaturze 190° C.

  3. Przygotuj sos. Umyte porzeczki wrzuć na teflonową patelnię, podgrzewaj 2-3 min. Następnie rozgnieć widelcem, dodaj wino oraz miód. Duś tak długo, aż sos zgęstnieje. Gdyby był za kwaśny, dopraw do smaku cukrem.

  4. Gruszki umyj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino, dodaj cukier, goździki, cynamon oraz skórkę otartą z cytryny. Gdy całość zacznie wrzeć, włóż gruszki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu 20-25 minut. W poło- wie czasu gotowania obróć gruszki na drugą stronę.

  5. Upieczone mięso pokrój w plastry. Podawaj z gruszką oraz sosem porzeczkowym.

  6. 60 minut Porcja: 680 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń