Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;)
Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.
Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.
Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 11 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
świetny przepis, ode mnie 5!3 Kto głosował? | Odpowiedz

anelon 21 marca 2011Zgłoś do usunięcia
dobry pomysl ten sos czosnkowy sprobuje3 Kto głosował? | Odpowiedz

agaroz 19 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Robię to od jakiegoś czasu-nazywamy to MUMIĄ ! Przepyszne, sycące danie. Ja do tego robię sos czosnkowy, niebo w gębie!3 Kto głosował? | Odpowiedz

aktorod 09 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Ależ fantastyczny pomysł na podanie czegoś w cieście francuskim!3 Kto głosował? | Odpowiedz

dara1213 04 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
robiłam rok temu :) przepyszne.ciasto można kupić w biedronce :)
polecam miód w gębiw
3 Kto głosował? | Odpowiedz