Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna wołowina po chińsku

Pikantna wołowina po chińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2451

Kuchnia chińska znana jest z niskokalorycznych potraw, także i to danie nie jest wyjątkiem.

Składniki

  • polędwica wołowa, 30 dag
  • mała cebula, 1
  • świeży imbir, 2 cm
  • sos sojowy, 4 łyżki
  • sherry, 2 łyżki
  • por, 1
  • seler liściowy, 2 łyżki
  • kiełki sojowe, 100 g
  • olej roślinny, 2 łyżki
  • przyprawa do dań chińskich, 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pikantna wołowina po chińsku

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w wąskie pasma i włożyć do miski. Cebulę i imbir obrać i drobno posiekać.

  2. Cebulę i imbir wymieszać z sosem sojowym i sherry. Marynatą polać mięso, wymieszać i odstawić na 15 minut.

  3. W tym czasie por oczyścić, opłukać i pokroić ukośnie na plasterki o grubości 0,5 cm. Seler liściowy opłukać i pokroić w talarki. Kiełki sojowe opłukać i osączyć.

  4. Olej rozgrzać na patelni lub na woku. Dodać mięso wraz wraz z marynatą i mieszając, smażyć 3 min na dużym ogniu. Dodać por i seler i ciągle mieszając, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Dodać kiełki sojowe i mieszając smażyć około 1 min. Przyprawić do smaku przyprawą chińską i odrobiną sosu sojowego.

  5. Zamiast selera liściowego można wziąć boczniaki lub paprykę. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 kwietnia 2011 Muszę wypróbować,brzmi bardzo smakowicie.do ulubionych .Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń