Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantne babeczki"
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7893
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1153
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13659
Składniki
Do przesianej mąki dodaj zimne masło lub margarynę, posiekaj nożem. Dodaj żółtka, sól oraz śmietanę. Szybko wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Ułóż na nim foremki, blisko siebie i dociśnij. Foremki wyłóż krążkami ciasta, wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie każdą foremkę przykryj arkuszem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz 10 minut w temp. 190° C, zdejmij papier i dopiekaj jeszcze 5-7 min do zezłocenia. Wystudź. Delikatnie wyjmij z foremek.
Przygotuj farsz. Szynkę zmiksuj w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa. Serek rozgnieć widelcem, do- daj szynkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij do babeczek. Udekoruj plasterkami oliwek, papryki i koperkiem.
Rada: Tak przygotowane babeczki możesz również wypełnić farszem z łososia. 20 dag wędzonego łososia i 25 dag serka ricotta rozdrobnij w malakserze lub blenderem. Dopraw solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minutŹródło: Świat i Ludzie