Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne babeczki

Pikantne babeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13234

Dodano:

Odsłon: 16

Wypróbowany przepis na "Pikantne babeczki"

Składniki

  • Na 50 dag mąki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany 18 proc
  • 1 łyżeczki soli. Na 30 dag szynki
  • 15 dag serka kremowo-śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • zielone oliwki
  • papryka
  • gałązka koperku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantne babeczki

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki dodaj zimne masło lub margarynę, posiekaj nożem. Dodaj żółtka, sól oraz śmietanę. Szybko wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą, wstaw do lodówki na ok. 1 godz.

  2. Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Ułóż na nim foremki, blisko siebie i dociśnij. Foremki wyłóż krążkami ciasta, wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie każdą foremkę przykryj arkuszem papieru do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz 10 minut w temp. 190° C, zdejmij papier i dopiekaj jeszcze 5-7 min do zezłocenia. Wystudź. Delikatnie wyjmij z foremek.

  3. Przygotuj farsz. Szynkę zmiksuj w malakserze lub zmiel w maszynce do mięsa. Serek rozgnieć widelcem, do- daj szynkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij do babeczek. Udekoruj plasterkami oliwek, papryki i koperkiem.

  4. Rada: Tak przygotowane babeczki możesz również wypełnić farszem z łososia. 20 dag wędzonego łososia i 25 dag serka ricotta rozdrobnij w malakserze lub blenderem. Dopraw solą i pieprzem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń