Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny keks z mięsem mielonym"
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 194
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 172
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 214
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 194
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 172
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 214
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą. Gotuj na średnim płomieniu ok. 20 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. Kukurydzę oraz groszek przełóż na sitko. Pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Bułeczkę namocz w zimnej wodzie (albo w lekkim bulionie). Zimne marchewki pokrój w niewielką kostkę.
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz jajka. Do masy dołóż musztardę. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Potem dodaj kosteczki marchewki, kukurydzę oraz groszek (jeśli wolisz, marchewkę możesz zastąpić podgotowanymi różyczkami kalafiora albo papryką pokrojoną w paseczki). Dobrze wyrób.
Żaroodporną formę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 75 minut. Posyp natką.
Pikantny keks podawaj do obiadu np. z piure z ziemniaków i selera albo ryżem ugotowanym na sypko. Na zimno serwuj pieczeń z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj