Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny keks z mięsem mielonym"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą. Gotuj na średnim płomieniu ok. 20 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. Kukurydzę oraz groszek przełóż na sitko. Pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Bułeczkę namocz w zimnej wodzie (albo w lekkim bulionie). Zimne marchewki pokrój w niewielką kostkę.
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz jajka. Do masy dołóż musztardę. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Potem dodaj kosteczki marchewki, kukurydzę oraz groszek (jeśli wolisz, marchewkę możesz zastąpić podgotowanymi różyczkami kalafiora albo papryką pokrojoną w paseczki). Dobrze wyrób.
Żaroodporną formę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 75 minut. Posyp natką.
Pikantny keks podawaj do obiadu np. z piure z ziemniaków i selera albo ryżem ugotowanym na sypko. Na zimno serwuj pieczeń z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj