Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny keks z mięsem mielonym"
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 20
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 452
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 1880
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 20
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 452
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 1880
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą. Gotuj na średnim płomieniu ok. 20 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. Kukurydzę oraz groszek przełóż na sitko. Pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Bułeczkę namocz w zimnej wodzie (albo w lekkim bulionie). Zimne marchewki pokrój w niewielką kostkę.
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz jajka. Do masy dołóż musztardę. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Potem dodaj kosteczki marchewki, kukurydzę oraz groszek (jeśli wolisz, marchewkę możesz zastąpić podgotowanymi różyczkami kalafiora albo papryką pokrojoną w paseczki). Dobrze wyrób.
Żaroodporną formę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 75 minut. Posyp natką.
Pikantny keks podawaj do obiadu np. z piure z ziemniaków i selera albo ryżem ugotowanym na sypko. Na zimno serwuj pieczeń z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj