Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny keks z mięsem mielonym"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Marchewki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą. Gotuj na średnim płomieniu ok. 20 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. Kukurydzę oraz groszek przełóż na sitko. Pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Bułeczkę namocz w zimnej wodzie (albo w lekkim bulionie). Zimne marchewki pokrój w niewielką kostkę.
Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę oraz jajka. Do masy dołóż musztardę. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Potem dodaj kosteczki marchewki, kukurydzę oraz groszek (jeśli wolisz, marchewkę możesz zastąpić podgotowanymi różyczkami kalafiora albo papryką pokrojoną w paseczki). Dobrze wyrób.
Żaroodporną formę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej mięsną masę. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Piecz przez 75 minut. Posyp natką.
Pikantny keks podawaj do obiadu np. z piure z ziemniaków i selera albo ryżem ugotowanym na sypko. Na zimno serwuj pieczeń z kawałkiem wiejskiego chleba.Źródło: Naj