Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19781
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2914
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 654
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19781
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2914
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4022
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 654
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski , w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże i sól.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie , można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani do naczynia , w którym jest wyrabiane.
Po około 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25 minut , w zależności od ułożonych na cieście produktów , w temp. 220 stopni.