Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15769
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4755
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 448
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15769
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4755
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 448
Składniki
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować. Przesianą mąkę wsypać do miski , w zagłębienie wlać rozpuszczone drożdże i sól.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i rozciągliwe. Gdyby było za rzadkie , można dodać trochę mąki. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk ani do naczynia , w którym jest wyrabiane.
Po około 10 minutach ciasto zagnieść w kulę, rozpłaszczyć, ponownie uformować kulę , przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć. Uformować cienki placek wielkości blachy do pieczenia i wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę. Skropić oliwą. Ułożyć dodatki według własnego uznania i posypać ziołami. Piec 15-25 minut , w zależności od ułożonych na cieście produktów , w temp. 220 stopni.