Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza "Słońce Rimini""
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 912
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2790
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3344
Składniki
80 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 8-10 porcji
Robię sos: przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na oliwie na małym ogniu. Mieszam, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucam pomidory, zioła i przyprawy. Gotuję na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Zaczyn: mieszam 2 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki, cukier i pokruszone drożdże. Odstawiam na 10 min.
Ciasto: przesiewam mąkę, dodaję pozostałe ciasta i zaczyn. Zagniatam elastyczne ciasto. Przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia na ok. godz.
Jeszcze raz zagniatam ciasto i formuję blaty do pizzy. Odstawiam na 10-15 min, by wyrosły. Smaruję je sosem, układam pokrojone pieczarki, boczek i kukurydzę. Wierzch posypuję startym serem. Piekę 7-10 min w temp. 200°C.
Często ją robię. Moi domownicy bardzo tę pizzę lubią. Posypuję ją też liśćmi rukoli. Małgorzata Hert z Ostrowca Św.Źródło: Kobieta i życie