Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza szpinakowa z jajkiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i ciepłym mlekiem, wymieszaj z 2-3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj i odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, wsyp 1/4 łyżeczki soli i 2-3 spore szczypty gałki muszkatołowej.
Zrób w mące wgłębienie. Wlej do niego zaczyn, wbij 1 jajko. Zagnieć dosyć elastyczne, miękkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Jeśli ciasto będzie za twarde, wlej jeszcze trochę ciepłej wody.
Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie szpinak przebierz, opłucz, dobrze osącz. Czosnek obierz, lekko podsmaż go na rozgrzanym oleju. Oprósz solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Odłóż trochę szpinaku do dekoracji, resztę wrzuć na patelnię i smaż 1-2 minut. Zdejmij z ognia.
Mozzarellę grubo zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego duży owalny placek. Ułóż go na blasze przykrytej pergaminem. Rozłóż szpinak i mozzarellę ze śmietaną.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 25 minut. Około 10 minut przed końcem piczenia na pizzę wbij 4 jajka. Przed podaniem posyp ją odłożonymi listkami szpinaku.Źródło: Naj