Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 161
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 261
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 1875
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 161
Idealna na wigilię i święta
Odsłon: 261
Smaczna domowa pieczeń z mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego idealna na cie...
Odsłon: 1875
Składniki
Sos Składniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty. Ciasto. Składniki: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula Sposób przyrządzenia: Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Autorką przepisu na sos i ciasto jest Vjesja. Filing: Składniki: 2 pomidory 2 papryki 10 suszonych śliwek 1 cebulą (czerwona i biała po połowie) orzechy nerkowca 20 dkg tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Orzechy lekko przyrumienić na suchej patelni, posiekać nożem. Śliwki pokroić na połówki. Na posmarowanym sosem spodzie rozsypać ser (2/3), ułożyć plastry pomidorów i na nich pozostałe składniki. Posypać resztą sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.