Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego przepisu ciasto na pizzę piekę już ok. 14 lat. Nic w nim nie zmieniłam od tamtej pory, ponieważ smakuje jak to z pizzerii :)
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5074
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7719
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 62
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5074
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13660
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7719
Składniki
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę. Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser salami, pokrojone pieczarki , oliwki i kilka plastrów papryki. Wszystko oprószyłam bazylią i oregano. Piekłam w 200-220 stopniach.
Notatki: * to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 - 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.