Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z salami

Pizza z salami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4724

Dodano:

Odsłon: 6426

Z tego przepisu ciasto na pizzę piekę już ok. 14 lat. Nic w nim nie zmieniłam od tamtej pory, ponieważ smakuje jak to z pizzerii :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • odrobina cukru i soli
  • troszkę oleju tak ok 1-3 łyżek
  • 2 dkg drożdży albo paczka suchych
  • Składniki na sos pomidorowy:
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • oregano, bazylia po 1/2 łyżeczki
  • mozarella w wiórkach, kilka plastrów salami, 6 pieczarek, papryka surowa, oliwki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pizza z salami

Przygotowanie

  1. Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy

  2. Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.

  3. Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę.
    Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser salami, pokrojone pieczarki , oliwki i kilka plastrów papryki. Wszystko oprószyłam bazylią i oregano.

    Piekłam w 200-220 stopniach.

  4. Notatki:
    * to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 - 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń