Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tego przepisu ciasto na pizzę piekę już ok. 14 lat. Nic w nim nie zmieniłam od tamtej pory, ponieważ smakuje jak to z pizzerii :)
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9281
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 412
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 187
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9281
Składniki
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę. Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser salami, pokrojone pieczarki , oliwki i kilka plastrów papryki. Wszystko oprószyłam bazylią i oregano. Piekłam w 200-220 stopniach.
Notatki: * to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 - 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.