Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza z szynką i pomidorami"
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6587
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 133
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 349
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6587
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 133
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 34 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 55 g
Drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, odrobinę cukru, rozpuszczone drożdże, miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, żeby urosło.
Pieczarki krótko płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pieczarki, zioła, doprawiamy solą i smażymy ok. 10 minut. Pomidory kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce.
Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Całą powierzchnię smarujemy pomidorowym sosem i układamy plastry pomidora, szynki i pieczarki. Posypujemy tartym serem. Blachę umieszczamy na dole piekarnika i pieczemy 25–30 minut w 225oC.Źródło: Rewia