Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza z szynką i pomidorami"
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3771
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1296
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3771
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1296
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 34 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 55 g
Drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, odrobinę cukru, rozpuszczone drożdże, miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, żeby urosło.
Pieczarki krótko płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pieczarki, zioła, doprawiamy solą i smażymy ok. 10 minut. Pomidory kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce.
Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Całą powierzchnię smarujemy pomidorowym sosem i układamy plastry pomidora, szynki i pieczarki. Posypujemy tartym serem. Blachę umieszczamy na dole piekarnika i pieczemy 25–30 minut w 225oC.Źródło: Rewia