Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Ścieramy ziemniaki. Ja korzystam jednak z blendera - kroje ziemniaki w 3 cm kosteczki wkładam do blendera, zalewam mlekiem, dodaje bułkę tartą, przyprawy, cebulkę oraz jajko. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do ziemniaków dodaje mąke i mieszam łyżką.
Przygotowanie sosu: mięso z szynki kroję w kosteczkę. Obtaczam w bułce i dodaje na rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą zalewam mięsko ok 1,5 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie dodaje pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki. Jeśli wyda się Wam zbyt mało wody można jeszcze dodać. Nie zbyt dużo aby nie było zbyt wodniste bo będzię trzeba wtedy "Zaciągnąć" mąką. Tak przygotowany sos z warzywami gotuję dodatkowo jakieś 15 min - od momentu dodania śmietanki. Po tym czasie wyłączam i czekamy aż mięsko sobie odpocznie. Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, polewam sosikiem wierzch ustrajam łyżką śmietany oraz natką pietruszki.