Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 17
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 173
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 261
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 17
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 173
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 261
Składniki
Ścieramy ziemniaki. Ja korzystam jednak z blendera - kroje ziemniaki w 3 cm kosteczki wkładam do blendera, zalewam mlekiem, dodaje bułkę tartą, przyprawy, cebulkę oraz jajko. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do ziemniaków dodaje mąke i mieszam łyżką.
Przygotowanie sosu: mięso z szynki kroję w kosteczkę. Obtaczam w bułce i dodaje na rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą zalewam mięsko ok 1,5 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie dodaje pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki. Jeśli wyda się Wam zbyt mało wody można jeszcze dodać. Nie zbyt dużo aby nie było zbyt wodniste bo będzię trzeba wtedy "Zaciągnąć" mąką. Tak przygotowany sos z warzywami gotuję dodatkowo jakieś 15 min - od momentu dodania śmietanki. Po tym czasie wyłączam i czekamy aż mięsko sobie odpocznie. Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, polewam sosikiem wierzch ustrajam łyżką śmietany oraz natką pietruszki.