Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgierksu

Placki po węgierksu

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 4812

Palce lizać

Składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki śmietany + ok. 3 łyżek do ozdoby
  • łyżka mąki
  • Papryka czerwona
  • Cebula biała 2x
  • ząbek czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Mleko 2 łyżki
  • łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • nać pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ścieramy ziemniaki. Ja korzystam jednak z blendera - kroje ziemniaki w 3 cm kosteczki wkładam do blendera, zalewam mlekiem, dodaje bułkę tartą, przyprawy, cebulkę oraz jajko.
    Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do ziemniaków dodaje mąke i mieszam łyżką.

  2. Przygotowanie sosu: mięso z szynki kroję w kosteczkę. Obtaczam w bułce i dodaje na rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą zalewam mięsko ok 1,5 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie dodaje pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki. Jeśli wyda się Wam zbyt mało wody można jeszcze dodać. Nie zbyt dużo aby nie było zbyt wodniste bo będzię trzeba wtedy "Zaciągnąć" mąką. Tak przygotowany sos z warzywami gotuję dodatkowo jakieś 15 min - od momentu dodania śmietanki.
    Po tym czasie wyłączam i czekamy aż mięsko sobie odpocznie.

    Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, polewam sosikiem wierzch ustrajam łyżką śmietany oraz natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń