Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7973
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1315
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13756
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7973
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1315
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13756
Składniki
Ścieramy ziemniaki. Ja korzystam jednak z blendera - kroje ziemniaki w 3 cm kosteczki wkładam do blendera, zalewam mlekiem, dodaje bułkę tartą, przyprawy, cebulkę oraz jajko. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji do ziemniaków dodaje mąke i mieszam łyżką.
Przygotowanie sosu: mięso z szynki kroję w kosteczkę. Obtaczam w bułce i dodaje na rozgrzaną patelnię. Po podsmażeniu dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą zalewam mięsko ok 1,5 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie dodaje pokrojoną w paseczki paprykę oraz pieczarki. Jeśli wyda się Wam zbyt mało wody można jeszcze dodać. Nie zbyt dużo aby nie było zbyt wodniste bo będzię trzeba wtedy "Zaciągnąć" mąką. Tak przygotowany sos z warzywami gotuję dodatkowo jakieś 15 min - od momentu dodania śmietanki. Po tym czasie wyłączam i czekamy aż mięsko sobie odpocznie. Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, polewam sosikiem wierzch ustrajam łyżką śmietany oraz natką pietruszki.