Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukaliśmy z mężem tego smaku,ale wczoraj udało się! Nareszcie smakują tak jak w naszym przydrożnym barze "Leśniczanka" Palce lizać:)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 18
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 84
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 18
Składniki
Mięso kroję w kostkę,nacieram -czosnkiem przekrojonym tylko na połowę, (tak aby na następny dzień łatwo go wyjąść) -papryką słodką 1 opak, -papryką ostrą 2 płaskie łyżeczki -sól ok.łyżka wrzucam szczelnie do woreczka na noc do lodówki. Następnego dnia mięso mocno oprószam mąką pszenną,opiekam z każdej strony na łyżce smalcu. Zalewam wodą ok.2 litry,duszę 1 godz. Dodaję przyprawy ziele angielskie,liście laurowe,pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżki koncentratu podsmażam na łyżce masła i podlewam nieco wodą,po zagęszczeniu wlewam do gotującego się sosu. Zagęszczam mąką ziemniaczaną (3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczam w szkalnce wody,ważne aby wlać dopiero na ciepły,nie gorący sos szybko mieszając)
Placki ziemniaczane -1kg ziemniaków ścieram,dodaję 1 jako, 1 łyżkę mąki przennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,pół cebulki,przyprawy (wegeta,sól,pieprz) Widoczna na zdjęciu sałatka -pół kapusty pekińskiej siekam drobniutko -na tarce ścieram ogórek kiszony, ogórek zielony szklarniowy, 3 rzodkiewki,3 łyżki kukurydzy,natkę pietruszki, -dodaję 2 łyżki śmietanki słodkiej i 2 łyżki majonezu
Wierzch placków posypuję tradycyjnie serem żółtym,pietruszką i robię kleksy ze śmietanki. Ps.Sos jej lepszy na drugi dzień,ale u mnie w domu ciężko aby został ... :)