Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 5667

Długo szukaliśmy z mężem tego smaku,ale wczoraj udało się! Nareszcie smakują tak jak w naszym przydrożnym barze "Leśniczanka" Palce lizać:)

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Masło
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz kolorowy ziarenka
  • Papryka łagodna w proszku
  • Papryka ostra w proszku
  • Sól
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka smalcu
  • śmietanka słodka
  • Ser żółty
  • Pietruszka natka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroję w kostkę,nacieram
    -czosnkiem przekrojonym tylko na połowę, (tak aby na następny dzień łatwo go wyjąść)
    -papryką słodką 1 opak,
    -papryką ostrą 2 płaskie łyżeczki
    -sól ok.łyżka

    wrzucam szczelnie do woreczka na noc do lodówki.

    Następnego dnia mięso mocno oprószam mąką pszenną,opiekam z każdej strony na łyżce smalcu.

    Zalewam wodą ok.2 litry,duszę 1 godz.

    Dodaję przyprawy ziele angielskie,liście laurowe,pieprz kolorowy ziarnisty

    2 łyżki koncentratu podsmażam na łyżce masła i podlewam nieco wodą,po zagęszczeniu wlewam do gotującego się sosu.

    Zagęszczam mąką ziemniaczaną
    (3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczam w szkalnce wody,ważne aby wlać dopiero na ciepły,nie gorący sos szybko mieszając)

  2. Placki ziemniaczane

    -1kg ziemniaków ścieram,dodaję 1 jako, 1 łyżkę mąki przennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej,pół cebulki,przyprawy (wegeta,sól,pieprz)


    Widoczna na zdjęciu sałatka

    -pół kapusty pekińskiej siekam drobniutko
    -na tarce ścieram
    ogórek kiszony, ogórek zielony szklarniowy, 3 rzodkiewki,3 łyżki kukurydzy,natkę pietruszki,
    -dodaję 2 łyżki śmietanki słodkiej i 2 łyżki majonezu

  3. Wierzch placków posypuję tradycyjnie serem żółtym,pietruszką i robię kleksy ze śmietanki.


    Ps.Sos jej lepszy na drugi dzień,ale u mnie w domu ciężko aby został ...

    :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń