Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki z łososiem"
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 305
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 69
Chrupiące z wierzchu, delikatne w środku, pyszne i proste do przygotowania pl...
Odsłon: 305
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 69
Składniki
Ziemniaki i cebulę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy, aby skrobia pozostała na dnie naczynia).
Do masy dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Smaż malutkie placki. Osącz je na bibule z nadmiaru tłuszczu.
Ogórek wyszoruj, przekrój wzdłuż na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w półplasterki. Umyj i osusz kilka liści sałaty, porozrywaj na kawałki. Z cytryny wyciśnij sok. Połowę połącz z 2 łyżkami oliwy. Dopraw sos solą i pieprzem.
Resztę soku wymieszaj z serkiem homogenizowanym, dopraw go solą i pieprzem. Plasterki łososia pokrój w paseczki, pozwijaj w ruloniki. Na talerzach rozkładaj sałatę z ogórkiem, skrop sosem. Na sałatce ułóż placuszki z rulonikami łososia. Podawaj z kleksami serka. Posyp posiekanym koperkiem.
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 410 kcal, cena 2,40 zł.
Do sałatki pasuje również gotowy sos koperkowy.
Jeśli chcesz, by placki były bardzo chrupiące, połowę ziemniaków ze- trzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Do masy dodaj łyżkę miodu.Źródło: Świat kobiety