Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane z cebulą"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 733
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 733
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
Składniki
Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.
Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony.
Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.
ok. 45 minut
Do ciasta możesz dodać też tarty żółty ser. Nakładaj ciasto na patelnię cienką warstwą – placki będą bardzo chrupkie.Źródło: Twoje Imperium