Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane z cebulą"
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88306
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11668
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1824
Przepisy siostry Anastazji królują w wielu polskich domach. To dopracowane re...
Odsłon: 88306
Placki z cukinii po turecku wyróżniają się sporą ilością świeżego szczypiorku...
Odsłon: 11668
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1824
Składniki
Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.
Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony.
Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.
ok. 45 minut
Do ciasta możesz dodać też tarty żółty ser. Nakładaj ciasto na patelnię cienką warstwą – placki będą bardzo chrupkie.Źródło: Twoje Imperium