Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9517
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 166
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Filety opłukać (jeśli bardzo słone wcześniej lekko wymoczyć) odsączyć i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Wymieszać śledzia z cebulą ,dodać pieprzu,wybić jaja,wymieszać dodając mąkę i olej.Odstawić przynajmniej na 2 godziny,a może być dłużej nawet na całą noc.
Na rozgrzany olej nakładamy placuszki łyżką(może być nieco większa lub wazowa,ale bez przesady).Usmażone układamy na ręczniku papierowym w celu osączenia z nadmiaru oleju.
Podawać jako samodzielne drugie danie lub jako dodatek do ziemniaków czy ryżu.Moim znajomym smakują z sosem z opakowania jogurtu naturalnego do którego dodaję szczypiorek,pietruszkę rzodkiewkę,ogórek lub na ciepło sos ze świeżymi pieczarkami.Zamiast śledzia używam czasem łososia wędzonego ale ze względu na cenę w mniejszej ilości niż śledzia.