Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Podudzia kurczaka w lekkim sosie"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6392
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6392
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Podudzia kurczaka umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem. Mięso oprósz mąką, zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione podudzia zdejmij z patelni. Ułóż w żaroodpornej formie i trzymaj w cieple, by nie wystygły.
Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Podlej je winem i gotuj bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu. W tym czasie pomidory umyj, pokrój na kawałki. Rozmaryn opłucz, gałązki potnij na kawałeczki.
Do warzyw na patelni dolej bulion i dołóż pomidory. Przypraw sos solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut.
Mięso zalej przygotowanym sosem. Formę przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz ok. 40 minut. Przed podaniem kurczaka posyp oliwkami oraz kawałeczkami rozmarynu. Serwuj np. z kluseczkami ziemniaczanymi lub bagietką.Źródło: Naj