Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Podudzia kurczaka w lekkim sosie"
Sałatka z gotowanym kurczakiem, owocami i pieprzem cytrynowym. Robię ją częst...
Odsłon: 3293
Macie może ochotę na szybki w wykonaniu a do tego smaczny obiad ? Z wielką pr...
Odsłon: 249
Drób w staropolskiej kuchni przyrządzany na różne sposoby zawsze uchodził za...
Odsłon: 2924
Składniki
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Paprykę rozetnij, usuń pestki. Strąk opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Podudzia kurczaka umyj, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem. Mięso oprósz mąką, zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione podudzia zdejmij z patelni. Ułóż w żaroodpornej formie i trzymaj w cieple, by nie wystygły.
Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmaż pokrojone wcześniej warzywa. Podlej je winem i gotuj bez przykrycia, aż wyparuje połowa płynu. W tym czasie pomidory umyj, pokrój na kawałki. Rozmaryn opłucz, gałązki potnij na kawałeczki.
Do warzyw na patelni dolej bulion i dołóż pomidory. Przypraw sos solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i duś ok. 5 minut.
Mięso zalej przygotowanym sosem. Formę przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz ok. 40 minut. Przed podaniem kurczaka posyp oliwkami oraz kawałeczkami rozmarynu. Serwuj np. z kluseczkami ziemniaczanymi lub bagietką.Źródło: Naj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sałatka z btatem
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Dania główne
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
Dania główne
Polędwiczki kurczaka z marynaty , a następnie pieczone
Sałatka z btatem
Mnóstwo składników odżywczych na jednym talerzu i połączenie stęka wołowego z...
Odsłon: 23
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Kolejne krokiety zrobione tym razem z kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych...
Odsłon: 108