Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki nadziewane śliwkami"
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8873
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6298
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9166
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8873
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6298
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9166
Składniki
Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem.
Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.
Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.
Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.Źródło: Życie na gorąco