Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki w sosie kurkowym"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 758
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 862
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2400
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 758
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 862
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2400
Składniki
Mięso oczyść, opłucz. Na patelni rozgrzej olej. Włóż polędwiczki. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem zmniejsz płomień i smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, by mięso nie wystygło.
Cebulę obierz, posiekaj. Kurki oczyść, ew. opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i cebulę. Podlej odrobiną wody. Duś ok. 10 minut.
Polędwiczki pokrój w plasterki. Do grzybów dolej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i szczyptą rozmarynu. Gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Wtedy dołóż mięso. Mocno podgrzej. Udekoruj listkami natki.
Podawaj z bagietką albo piure ziemniaczanym. ok. 45 min, 1 porcja zawiera ok. 490 kcal Ok. 5,80 zł za porcję.Źródło: Tina