Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe"
Cebulę obierz, op łucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie poszatkuj. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Polędwiczkę (lub dwie mniejsze) umyj, oczyść, osusz. Pozostaw w całości.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso. Obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem.
Na tę samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wrzuć poszatkowaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż razem kilka minut. Gdy pieczarki się zrumienią, wlej na patelnię białe wino.
Zawartość patelni ogrzewaj, mieszając, kilka minut. W tym czasie alkohol odparuje, a sos się zredukuje. Dolej słodką śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem, gotuj do zgęstnienia. Polędwiczki pokrój w plastry, wrzuć do sosu pieczarkowego. Podawać z ryżem i młodymi warzywami.
Czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,70 zł.
Nie wiesz, ile czasu piec polędwiczkę, by się nie przesuszyła? Podziel jej wagę na pół, a uzyskasz maksymalny czas, jaki mięso powinno spędzić w piekarniku. Przy wadze 50 dag będzie to 20-25 minut.
Pieczarek podawanych na ciepło (np. w sosie lub zupie) nie musisz obierać ze skórki.Źródło: Świat kobiety
Polędwiczka do obiadu, albo jako przekąska.
Odsłon: 5113
Przepis dnia
Prosty przepis na soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym.
Odsłon: 23318
Dziś polecają się polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo - musztardowym
Odsłon: 651
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 23
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 37
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 34
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 23
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 37
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 34
Składniki
Cebulę obierz, op łucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie poszatkuj. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Polędwiczkę (lub dwie mniejsze) umyj, oczyść, osusz. Pozostaw w całości.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso. Obsmaż je z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Pod koniec oprósz solą oraz pieprzem.
Na tę samą patelnię, na której smażyłaś mięso, wrzuć poszatkowaną cebulę. Zeszklij ją. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż razem kilka minut. Gdy pieczarki się zrumienią, wlej na patelnię białe wino.
Zawartość patelni ogrzewaj, mieszając, kilka minut. W tym czasie alkohol odparuje, a sos się zredukuje. Dolej słodką śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem, gotuj do zgęstnienia. Polędwiczki pokrój w plastry, wrzuć do sosu pieczarkowego. Podawać z ryżem i młodymi warzywami.
Czas ok. 40 min; porcja – 350 kcal, cena 3,70 zł.
Nie wiesz, ile czasu piec polędwiczkę, by się nie przesuszyła? Podziel jej wagę na pół, a uzyskasz maksymalny czas, jaki mięso powinno spędzić w piekarniku. Przy wadze 50 dag będzie to 20-25 minut.
Pieczarek podawanych na ciepło (np. w sosie lub zupie) nie musisz obierać ze skórki.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Dania główne
Spaghetti Pak choi
Dania główne
Sałatka z kurczakiem, mango i sezamem
Dania główne
Filet z dorsza ze szpinakiem
Rurki z cukinią w sosie maślanym
Cukinia z rurkami
Odsłon: 157
Spaghetti Pak choi
Proste spagetti pak choi
Odsłon: 27