Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki wieprzowe w ostrej musztardowej skorupce"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
ok. 40 minut
Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z 12,5 dag śmietany kremówki. Przyprawić solą. pieprzem, szczyptą cukru i octem winnym. Ogórki wymieszać ze śmietaną i odstawić na bok.
Polędwiczki wieprzowe oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plasterków. Musztardę (najlepiej sarepską albo francuską)wymieszać z tartą bułką, suszoną natką pietruszki i koperkiem, lekko doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć medaliony, smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym medalionie rozsmarować porcję masy musztardowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Podlać bulionem warzywnym i pozostałą śmietaną. Zagotować, zagęścić zasmażką błyskawiczną. Sos przyprawić do smaku. Świeżą natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Purée przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Mięso serwować z purée, sosem oraz sałatką z ogórków. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco