Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki wieprzowe w ostrej musztardowej skorupce"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18773
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9516
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18773
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9516
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Składniki
ok. 40 minut
Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z 12,5 dag śmietany kremówki. Przyprawić solą. pieprzem, szczyptą cukru i octem winnym. Ogórki wymieszać ze śmietaną i odstawić na bok.
Polędwiczki wieprzowe oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plasterków. Musztardę (najlepiej sarepską albo francuską)wymieszać z tartą bułką, suszoną natką pietruszki i koperkiem, lekko doprawić pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć medaliony, smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym medalionie rozsmarować porcję masy musztardowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Podlać bulionem warzywnym i pozostałą śmietaną. Zagotować, zagęścić zasmażką błyskawiczną. Sos przyprawić do smaku. Świeżą natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Purée przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Mięso serwować z purée, sosem oraz sałatką z ogórków. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco