Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym

Polędwiczki z indyka w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 110

Dodano:

Odsłon: 19649

Bardzo delikatne, smaczne i szybkie danie. Ilość potrzebnych składników jest orientacyjna

Składniki

  • polędwica z piersi z indyka 1szt
  • mąka do obtaczania i do sosu
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej masło)
  • śmietana 18 % ok 100g
  • koperku świeży lub mrożony
  • ulubione przyprawy do mięsa
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry ok. 1 cm.
    Plasterki można lekko rozbić tłuczkiem. Posypać ulubionymi przyprawami (u mnie gotowa przyprawa do indyka). Odstawić na 10 min.
    Po tym czasie obtoczyć mięso w mace i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu na rumiano z każdej strony. Gdy mięso będzie usmażone, zdjąć je z patelni.

  2. Sos: śmietanę wymieszać z 2-3 łyżkami mąki, dodać posiekany koperek (ilość zależy od upodobania) oraz przyprawy używane do mięsa. Dolać pół szklanki wody i wszystko razem wymieszać. Wylać na patelnie, na której smażyło się mięso i zagotować.
    Do sosu włożyć opieczone mięso i chwilę razem poddusić.
    W razie potrzeby doprawić sos według uznania.

  3. W wersji leniwej nie trzeba ściągać mięsa z patelni ale wówczas możliwe jest odejście panierki od mięsa co nie wygląda zbyt efektywnie;)


    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń