Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatne, smaczne i szybkie danie. Ilość potrzebnych składników jest orientacyjna
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 174
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 871
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3997
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20029
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 174
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 871
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3997
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20029
Składniki
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry ok. 1 cm. Plasterki można lekko rozbić tłuczkiem. Posypać ulubionymi przyprawami (u mnie gotowa przyprawa do indyka). Odstawić na 10 min. Po tym czasie obtoczyć mięso w mace i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu na rumiano z każdej strony. Gdy mięso będzie usmażone, zdjąć je z patelni.
Sos: śmietanę wymieszać z 2-3 łyżkami mąki, dodać posiekany koperek (ilość zależy od upodobania) oraz przyprawy używane do mięsa. Dolać pół szklanki wody i wszystko razem wymieszać. Wylać na patelnie, na której smażyło się mięso i zagotować. Do sosu włożyć opieczone mięso i chwilę razem poddusić. W razie potrzeby doprawić sos według uznania.
W wersji leniwej nie trzeba ściągać mięsa z patelni ale wówczas możliwe jest odejście panierki od mięsa co nie wygląda zbyt efektywnie;) Smacznego:)