Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe nie należy do najprostszych, jednak istnieje kilka praktycznych porad, które mogą bardzo ułatwić proces powstawania tego ciasta. FOT. FLICKR.COM/JOCELYN&CATHY Proste porady, aby ciasto drożdżowe wyszło idealnie: - Mąka, której chcemy użyć do ciasta powinna być przesiana przez sito, ciasto będzie wówczas bardziej lekkie i "napowietrzone". - Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. - Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie w misce, aż do momentu gdy ciasto zacznie się odrywać od rąk. - Wyrobione ciasto drożdżowe powinno być odstawione na około 40 minut w ciepłym miejscu (miskę przykrywam lnianą ściereczką i kładę tam, gdzie są promienie słoneczne lub przy nagrzanym piecu lub piekarniku) - Gdy ciasto wyrośnie należy go wyrobić jeszcze raz - wrzuca się go na stolnicę oprószoną mąką i ugniata się go ponownie jednocześnie formując kształt. - Wierzch ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem, dzięki temu ładnie się zarumieni. - Ciasto drożdżowe najlepiej piec w temperaturze około 220 stopni, po upływie około 15 minut zazwyczaj jest już gotowe. - Do ciasta drożdżowego najlepiej pasują powidła albo marmolada. Smacznego!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1287
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5817
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18434
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1287
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5817
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18434
Składniki