Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdaję sobie sprawę, że to wariacja na temat, ale w końcu nie startuję w mistrzostwach świata w gotowaniu!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2400
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3382
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1442
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2168
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2400
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3382
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1442
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2168
Składniki
Filety (4 szt. na 4 osoby) umyć, osuszyć, ew. obrać z błon, pokroić każdy na 4 - 5 pasków w poprzek włókien. Posypać lekko solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Na zimną oliwę wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zmiażdżony czosnek, starty na drobniutkiej tarce imbir (jak nie ma świeżego, to lepiej z niego zrezygnować niż dawać sproszkowany...), pokrojoną w kosteczkę chili (można wypestkować - będzie mniej pikantne) i 1 łyżeczkę curry w proszku. Podsmażyć na ostrym ogniu, po chwili wrzucić przygotowane wcześniej mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną w paski zieloną paprykę, chwilę zasmażać, pokrojone pomidory z puszki, reztę curry, zalać mlekiem kokosowym, delikatnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem ok. 12 minut, często mieszając. Można doprawić solą, pieprzem lub cukrem - wg uznania. Podawać z ryżem basmati lub jaśminowym.