Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepis na kurczaka pieczonego w papilotach

Przepis na kurczaka pieczonego w papilotach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Przepis na kurczaka pieczonego w papilotach"

Składniki

  • 40 dag polędwiczek z piersi kurczaka
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • biała część z pora
  • 1 mały brokuł
  • 7 łyżek oleju
  • cytryna. Przyprawy: 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. posiekanych ziół: bazylii natki i melisy
  • po 4 gałązki rozmarynu
  • natki i tymianku
  • 7 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na kurczaka pieczonego w papilotach

Przygotowanie

  1. Mięso myję, osuszam, układam w naczyniu, przekładając gałązkami ziół. Czosnek obieram, siekam. mieszam z 1/2 oleju i sosu sojowego. Dodaję ocet i pieprz do smaku. Marynatą zalewam mięso. Chłodzę 12 godz.

  2. Warzywa obieram, oczyszczam. Marchew tnę w słupki, cebulę w kostkę, por w talarki. Seler grubo ścieram, skrapiam sokiem z cytryny. Brokuł dzielę na różyczki.

  3. Resztę oleju mieszam z pozostałym sosem sojowym. Jarzyny przekładam do naczynia, posypuję ziołami, oprószam solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Zalewam marynatą. Chłodzę 12 godz.

  4. Mięso smażę na patelni grillowej. Na czterech kawałkach folii aluminiowej rozkładam połowę warzyw, na tym kładę mięso i pozostałe warzywa.

  5. Zawijam pakieciki. Piekę je ok. 45 min w 180 st.

  6. 60 min + marynowanie

  7. Porcja zawiera ok. 270 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń