Do góry

Dania główne Przepis na:

Pszenne bułeczki

Pszenne bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Pszenne bułeczki"

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej (typ 650 lub 750)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dag roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • papier do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pszenne bułeczki

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki letniego mleka, mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

  2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, w środku zrób dołek, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, pozostałe mleko oraz wystudzone masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.

  3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub stolnicę i ponownie lekko wyrób. Ciasto podziel na 10 części. Z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż na blasze, zachowując odstępy około 5 cm (podczas pieczenia urosną). Przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.

  4. Rozmącone jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch bułeczek. Piekarnik nagrzej do temperatury 230° C, włóż blachę z bułeczkami. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200° C i piecz jeszcze 10-15 minut.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut, sztuka: 180 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń