Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpety pieczone z serem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 136
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 136
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Składniki
Cebule obieram i drobno siekam. Marchew ścieram na tarce. Oba podsmażam na oleju na patelni. Przekładam do miski.
Pieczarki myję, osuszam, kroję w kostkę i również podsmażam. Łączę z warzywami w misce. Dodaję też mięso, ser, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Całość doprawiam solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko starannie mieszam na jednolitą masę.
Z ciasta francuskiego wycinam cienkie paski. Z masy mięsnej lepię kulki i każdą owijam paskami ciasta, tak aby kotlety przypominały kłębek włóczki.
Kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je 30-35 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
<strong>Izabela Daniell z Połczyna Zdroju</strong>
70 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 6-8 porcjiŹródło: Kobieta i życie