Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety z żagielkami"
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 859
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 611
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 859
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 611
Składniki
Bułki namocz w mleku. Plastry boczku nabij na patyczek do szaszłyków i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz tak długo, aż wytopi się tłuszcz.
Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, wrzuć pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dopraw solą, pieprzem i chwilę podsmaż. W dużej misce rozbełtaj jajko, dodaj odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę i wszystko połącz z mięsem, łyżką koncentratu, boczkiem z cebulą i pietruszką.
Z masy uformuj 12 pulpecików i ułóż na blasze. Resztę koncentratu wymieszaj z pozostałą oliwą. Mieszanką posmaruj pulpeciki. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 210°C przez 20 minut.
W upieczone pulpeciki wetknij patyczek z boczkiem i podawaj z miksem sałat.Źródło: Na żywo