Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszyste knedelki serowe"
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13275
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 51
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 39
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 69
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 13275
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 51
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 39
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 69
Składniki
70 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 3 porcje.
Twaróg kruszę, dodaję obie mąki, jajko, sól i wyrabiam ciasto. Owijam je folią i wstawiam do lodówki na ok. godz.
Formuję z ciasta wałek, dzielę go na 15 części. Śliwki myję, kroję na pół, usuwam pestki. Kawałki ciasta spłaszczam, układam na nich połówki śliwek, posypuję łyżeczką cukru, formuję knedle. Wrzucam je na wrzątek, gotuję 5-6 min od ich wypłynięcia.
Sos waniliowy: podgrzewam mleko i śmietankę, wbijam żółtko, mieszam, nie doprowadzam do wrzenia. Z wanilii usuwam ziarenka i z cukrem dodaję do sosu. Zaprawiam mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Sos jeszcze chwilę podgrzewam.
Sos śliwkowy: śliwki myję, kroję na cząstki, gotuję ok. godz., dodaję cukier. Sos można zmiksować.
Do knedli używam sera zamiast ziemniaków. Są lekkie, po prostu rewelacyjne! Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie