Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszyste knedelki serowe"
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25337
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19032
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20311
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25337
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19032
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 20311
Składniki
70 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 3 porcje.
Twaróg kruszę, dodaję obie mąki, jajko, sól i wyrabiam ciasto. Owijam je folią i wstawiam do lodówki na ok. godz.
Formuję z ciasta wałek, dzielę go na 15 części. Śliwki myję, kroję na pół, usuwam pestki. Kawałki ciasta spłaszczam, układam na nich połówki śliwek, posypuję łyżeczką cukru, formuję knedle. Wrzucam je na wrzątek, gotuję 5-6 min od ich wypłynięcia.
Sos waniliowy: podgrzewam mleko i śmietankę, wbijam żółtko, mieszam, nie doprowadzam do wrzenia. Z wanilii usuwam ziarenka i z cukrem dodaję do sosu. Zaprawiam mąką ziemniaczaną z odrobiną wody. Sos jeszcze chwilę podgrzewam.
Sos śliwkowy: śliwki myję, kroję na cząstki, gotuję ok. godz., dodaję cukier. Sos można zmiksować.
Do knedli używam sera zamiast ziemniaków. Są lekkie, po prostu rewelacyjne! Iwona Jakubowska ze ZłotowaŹródło: Kobieta i życie