Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś na szybko. Czyli dobry przykład na to jak wykorzystać w inny sposób sos własny z duszenia mięs.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116076
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7913
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2988
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1443
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1265
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116076
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7913
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2988
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1443
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1265
Składniki
Pokroić małe pieczarki w plastry, większe jeszcze na pół. Posiekać drobno w kostkę cebulę. Zeszklić cebulę na maśle a następnie dodać do niej pieczarki. Pieczarki dusić tak aby nie odparować powstałego soku. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować na pół twardo ryż Basmati w mniejszej ilości wody aż zacznie się kleić ale będzie jeszcze twardawy (w woreczku stanie się "śluzowaty"). Do uduszonych grzybów dodać ryż (bez wody lecz nie trzeba się męczyć z odsączaniem. Jeżeli mamy go w woreczku lekko wycisnąć). Ryżu nie płuczemy. Cały czas gotujemy na małym ogniu! Dodajemy serek wiejski i mieszamy. Uwaga ser może się kleić do łyżki, nie szkodzi. Dodajemy śmietany i sosu z pieczeni. Jeżeli mamy go w postaci galaretki to 3 łyżki jeżeli jest płynny to pół szklanki (przykład z przepisu pieczeń na kanapki + sos). Można kupić gotowy ale tego nie polecam. Na koniec dodajemy pokrojony pęczek pietruszki i kopru (same piórka bez łodyg). Całość mieszamy a następnie redukujemy aż do kremowej postaci (można trochę zwiększyć ogień ale trzeba energicznie mieszać aby potrawa się nie przypaliła).