Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada indycza z farszem z cebuli"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35672
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5997
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35672
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1196
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5997
        
        Składniki
ok. 75 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju, smażyć 5 minut, odłożyć do wystudzenia. Tymianek opłukać, osuszyć, 1 gałązkę odłożyć do dekoracji. Od reszty gałązek oderwać listki i posiekać je.
Mięso opłukać, osuszyć, rozciąć na duży płat. Poprószyć solą i pieprzem. Przykryć plasterkami boczku. Rozłożyć podduszoną cebulę i posypać posiekanym tymiankiem. Płat mięsa zwinąć w roladę. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.
W brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć na nim ze wszystkich stron roladę. Potem zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem jeszcze 45 minut. Miód wymieszać z sosem cumberland. Posmarować wierzch rolady ok. 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe mięso zawinąć w folię aluminiową i tak trzymać ok. 10 minut. Potem przełożyć na półmisek. Udekorować odłożoną gałązką tymianku, plasterkami pomarańczy i roszponką.
Cumberland (czasem nazywany sosem oksfordzkim) – zimny sos na bazie galaretki z czerwonej porzeczki albo borówki brusznicy, czerwonego wina, soku z pomarańczy i pomarańczowej skórki.Źródło: Życie na gorąco