Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada indycza z farszem z cebuli"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
ok. 75 minut.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na łyżkę rozgrzanego oleju, smażyć 5 minut, odłożyć do wystudzenia. Tymianek opłukać, osuszyć, 1 gałązkę odłożyć do dekoracji. Od reszty gałązek oderwać listki i posiekać je.
Mięso opłukać, osuszyć, rozciąć na duży płat. Poprószyć solą i pieprzem. Przykryć plasterkami boczku. Rozłożyć podduszoną cebulę i posypać posiekanym tymiankiem. Płat mięsa zwinąć w roladę. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.
W brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać resztę oleju. Obsmażyć na nim ze wszystkich stron roladę. Potem zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem jeszcze 45 minut. Miód wymieszać z sosem cumberland. Posmarować wierzch rolady ok. 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe mięso zawinąć w folię aluminiową i tak trzymać ok. 10 minut. Potem przełożyć na półmisek. Udekorować odłożoną gałązką tymianku, plasterkami pomarańczy i roszponką.
Cumberland (czasem nazywany sosem oksfordzkim) – zimny sos na bazie galaretki z czerwonej porzeczki albo borówki brusznicy, czerwonego wina, soku z pomarańczy i pomarańczowej skórki.Źródło: Życie na gorąco