Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki makaronowe faszerowane kapustą"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9217
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1138
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11471
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 501
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9217
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1138
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11471
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 501
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. Liście (bez twardych części) drobno poszatkuj. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek i smaż na chrupiąco (najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu). Do boczku wsyp cebulę, zeszklij. z patelni przełóż do garnka. Dodaj kapustę, przypraw ją solą (oszczędnie) i piep rzem. Smaż 5 min, następnie podlej gorącym bulionem, dodaj listki tymianku. Przykryj garnek i gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie w szerokim garnku zagotuj posoloną wodę z łyżką oleju. Do wrzątku włóż płaty makaronu. Gotuj 5 min, przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. Płaty rozłóż na blacie. Bigos przecedź na sitku, rozłóż go na makaronie. Płaty zwiń w rulony i pokrój je w plastry o grub. 2 cm.
Ułóż je w naczyniu do zapiekania. 1/2 szkl. wywaru zagotuj, dodaj śmietanę. Sos przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zalej roladki, posyp serem. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Tina