Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki makaronowe faszerowane kapustą"
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 129
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 533
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 129
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 857
Przepis dnia
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 511
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 533
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. Liście (bez twardych części) drobno poszatkuj. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek i smaż na chrupiąco (najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu). Do boczku wsyp cebulę, zeszklij. z patelni przełóż do garnka. Dodaj kapustę, przypraw ją solą (oszczędnie) i piep rzem. Smaż 5 min, następnie podlej gorącym bulionem, dodaj listki tymianku. Przykryj garnek i gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie w szerokim garnku zagotuj posoloną wodę z łyżką oleju. Do wrzątku włóż płaty makaronu. Gotuj 5 min, przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. Płaty rozłóż na blacie. Bigos przecedź na sitku, rozłóż go na makaronie. Płaty zwiń w rulony i pokrój je w plastry o grub. 2 cm.
Ułóż je w naczyniu do zapiekania. 1/2 szkl. wywaru zagotuj, dodaj śmietanę. Sos przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zalej roladki, posyp serem. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Tina