Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki makaronowe faszerowane kapustą"
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 210
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2586
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 211
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 229
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 210
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2586
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 211
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 229
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. Liście (bez twardych części) drobno poszatkuj. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek i smaż na chrupiąco (najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu). Do boczku wsyp cebulę, zeszklij. z patelni przełóż do garnka. Dodaj kapustę, przypraw ją solą (oszczędnie) i piep rzem. Smaż 5 min, następnie podlej gorącym bulionem, dodaj listki tymianku. Przykryj garnek i gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie w szerokim garnku zagotuj posoloną wodę z łyżką oleju. Do wrzątku włóż płaty makaronu. Gotuj 5 min, przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. Płaty rozłóż na blacie. Bigos przecedź na sitku, rozłóż go na makaronie. Płaty zwiń w rulony i pokrój je w plastry o grub. 2 cm.
Ułóż je w naczyniu do zapiekania. 1/2 szkl. wywaru zagotuj, dodaj śmietanę. Sos przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zalej roladki, posyp serem. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Tina