Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki makaronowe faszerowane kapustą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj. Boczek pokrój w drobną kosteczkę. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb. Liście (bez twardych części) drobno poszatkuj. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek i smaż na chrupiąco (najpierw na dużym, potem na mniejszym ogniu). Do boczku wsyp cebulę, zeszklij. z patelni przełóż do garnka. Dodaj kapustę, przypraw ją solą (oszczędnie) i piep rzem. Smaż 5 min, następnie podlej gorącym bulionem, dodaj listki tymianku. Przykryj garnek i gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 10 min.
W tym czasie w szerokim garnku zagotuj posoloną wodę z łyżką oleju. Do wrzątku włóż płaty makaronu. Gotuj 5 min, przełóż na durszlak i przelej zimną wodą. Płaty rozłóż na blacie. Bigos przecedź na sitku, rozłóż go na makaronie. Płaty zwiń w rulony i pokrój je w plastry o grub. 2 cm.
Ułóż je w naczyniu do zapiekania. 1/2 szkl. wywaru zagotuj, dodaj śmietanę. Sos przypraw solą, pieprzem i muszkatem. Zalej roladki, posyp serem. Piecz 20 min w 180 st.Źródło: Tina