Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Roladki z serem feta"
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 364
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 89
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1628
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 364
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 89
Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...
Odsłon: 1628
Składniki
Bakłażan (lub dwa mniejsze) umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, odetnij końcówki. Warzywo pokrój wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ułóż je na pokrytej papierowym ręcznikiem desce. Posyp solą i odstaw na około 20 minut. Gdy bakłażany puszczą sok, osusz je starannie.
Umyj i osusz pomidory. Przekrój je na połówki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Jeżeli chcesz, wcześniej możesz ułożyć pomidory na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skóry. Ser typu feta (ewentualnie mozzarella) osącz z zalewy, pokrój na kawałki.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Utrzyj ze szczyptą soli. Plastry bakłażanów przesmaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Posmaruj solą czosnkową. 4Na każdym plastrze rozłóż pokrojone pomidory i ser typu feta (lub mozzarella). Zwiń roladki, zepnij wykałaczkami (możesz też obwiązać je zblanszowanym szczypiorkiem). Posyp pieprzem, ozdób bazylią.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal cena 1,50 zł.
Tradycyjna grecka feta wyrabiana jest wyłącznie z połączenia mleka koziego oraz owczego. Można ją dostać w naszych sklepach, ale jest droższa od rodzimego odpowiednika – sera z mleka krowiego.Źródło: Świat kobiety