Danie mięsne pasuje do ziemniaków, kaszy, makaronu
Roladki z szynki ze szpinakiem w sosie
Składniki
- 6 plastrów szynki
- 200 gramów szpinaku (mrożony)
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- zioła prowansalskie
- 1 marchewka
- pęczek koperku
- łyżka mąki
Składniki
- 6 plastrów szynki
- 200 gramów szpinaku (mrożony)
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- zioła prowansalskie
- 1 marchewka
- pęczek koperku
- łyżka mąki
Etapy przygotowania
Szynkę pokroję na plastry ( kawałki nie nadające się na roladki odkładam - jutro zrobię bitki).
Mięso solę, pieprzę, pruszę ziołami prowansalskimi. Przyprawione mięso smaruję szpinakiem wymieszanym z suszonym czosnkiem
Na patelni podsmażam dwie drobno posiekane cebule. Roladki zawijam i spinam wykałaczką. Do rumianej cebulki wkładam roladki i podsmażam na brązowo.
Dorzucam marchewkę, odrobinę pora czy selera (to co mam w domu) i duszę do miękkości. Cebula rozpada się zagęszczając sos - jeżeli nie jest wystarczająco gęsty można go zaprawić mąką - najlepiej razową. Na koniec dodaję duuuużo koperku (jeśli jest świeży).
Tym razem roladki podałem z kaszą lecz równie dobrze można użyć ziemniaków. Surówkę zawsze robię z tego co mam świeże - słoików używam wyłączne poza sezonem
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 239
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 470
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 425
Ostatnio komentowane przepisy
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Tymianek
- Dla zdrowia
Odsłon: 239
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 470
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 425
Składniki
- 6 plastrów szynki
- 200 gramów szpinaku (mrożony)
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- zioła prowansalskie
- 1 marchewka
- pęczek koperku
- łyżka mąki
Szynkę pokroję na plastry ( kawałki nie nadające się na roladki odkładam - jutro zrobię bitki).
Mięso solę, pieprzę, pruszę ziołami prowansalskimi. Przyprawione mięso smaruję szpinakiem wymieszanym z suszonym czosnkiem
Na patelni podsmażam dwie drobno posiekane cebule. Roladki zawijam i spinam wykałaczką. Do rumianej cebulki wkładam roladki i podsmażam na brązowo.
Dorzucam marchewkę, odrobinę pora czy selera (to co mam w domu) i duszę do miękkości. Cebula rozpada się zagęszczając sos - jeżeli nie jest wystarczająco gęsty można go zaprawić mąką - najlepiej razową. Na koniec dodaję duuuużo koperku (jeśli jest świeży).
Tym razem roladki podałem z kaszą lecz równie dobrze można użyć ziemniaków. Surówkę zawsze robię z tego co mam świeże - słoików używam wyłączne poza sezonem
Smakowite danie :)
Mniam mniam pycha obiadek 😋