Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta po meksykańsku"
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przypraw i usmaż. Dołóż paprykę, smaż 2 min. Połącz z pomidorami i mrożoną marchewką. Duś, aż odparuje płyn. Dodaj kukurydzę i keczup. Duś 1 min, wystudź.
Kruche ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki o śr. 25 cm. Jeden połóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Rozłóż farsz w taki sposób, jak pokazujemy na zdjęciu. Przykryj drugim plackiem.
Na środku powstałego placka połóż odwróconą do góry dnem salaterkę. Delikatnie ją dociśnij, dzięki temu utworzysz na środku kopułkę wypełnioną mięsnym nadzieniem. Brzegi zlep, dociskając widelcem (powstanie efektowny wzorek).
Nacinaj ciasto co 4 centymetry od salaterki do brzegu tak, jakbyś kroiła tort. Usuń salaterkę. Każdy nacięty kawałek przekręć o 90 st., ustawiając go do pionu. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w temp. 180 st.
Dwa smakowite nadzienia do placka
Meksykańskie nadzienie według podanego wyżej przepisu jest pikantne i sycące. Jeśli wolisz lżejszą wersję dania, wykorzystaj nieco inny farsz.
Z mięsa drobiowego. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj 50 dag mielonego drobiu, przypraw solą i pieprzem, usmaż. Dołóż pomidory z puszki, duś 10 min, dodaj posiekaną bazylię.
Z twarogu i groszku. Ugotuj w posolonej wodzie 15 dag mrożonego zielonego groszku. 1 cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie, wystudź. 30 dag mielonego twarogu zmiksuj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj ostudzony groszek, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki (2–3 łyżki). Nadzienie przypraw solą i pieprzem.Źródło: Tina
faszerowana papryka to bardzo smaczne, sycące, a zarazem eleganckie danie. Mo...
Odsłon: 6805
Zamiast kurczaka można użyć pierś z indyka lub tofu.
Odsłon: 1513
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2483
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 11
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 121
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 48
Witajcie jak się prezentuje wasze sobotnie menu obiadowe ? U nas dziś przygot...
Odsłon: 2483
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 11
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 121
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 48
Składniki
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przypraw i usmaż. Dołóż paprykę, smaż 2 min. Połącz z pomidorami i mrożoną marchewką. Duś, aż odparuje płyn. Dodaj kukurydzę i keczup. Duś 1 min, wystudź.
Kruche ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki o śr. 25 cm. Jeden połóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Rozłóż farsz w taki sposób, jak pokazujemy na zdjęciu. Przykryj drugim plackiem.
Na środku powstałego placka połóż odwróconą do góry dnem salaterkę. Delikatnie ją dociśnij, dzięki temu utworzysz na środku kopułkę wypełnioną mięsnym nadzieniem. Brzegi zlep, dociskając widelcem (powstanie efektowny wzorek).
Nacinaj ciasto co 4 centymetry od salaterki do brzegu tak, jakbyś kroiła tort. Usuń salaterkę. Każdy nacięty kawałek przekręć o 90 st., ustawiając go do pionu. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w temp. 180 st.
Dwa smakowite nadzienia do placka
Meksykańskie nadzienie według podanego wyżej przepisu jest pikantne i sycące. Jeśli wolisz lżejszą wersję dania, wykorzystaj nieco inny farsz.
Z mięsa drobiowego. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj 50 dag mielonego drobiu, przypraw solą i pieprzem, usmaż. Dołóż pomidory z puszki, duś 10 min, dodaj posiekaną bazylię.
Z twarogu i groszku. Ugotuj w posolonej wodzie 15 dag mrożonego zielonego groszku. 1 cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie, wystudź. 30 dag mielonego twarogu zmiksuj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj ostudzony groszek, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki (2–3 łyżki). Nadzienie przypraw solą i pieprzem.Źródło: Tina
Przepisy Dania główne
Dania główne
Zapiekanka gospodarska
Dania główne
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Dania główne
Makrela z grilla z rabarbarem
Dania główne
Cevapici z pitą i warzywami
Zapiekanka gospodarska
Ta aromatyczna zapiekanka gospodarska jest rodzimą wariacją na temat włoskiej...
Odsłon: 6
Ćwiartki kurczaka duszone z dodatkiem młodej kapusty
Co dziś u was króluje w porze obiadowej ?ja mam dla was przepis na pyszne ćwi...
Odsłon: 12