Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta po meksykańsku"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1496
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1385
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 279
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1496
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1385
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 279
Składniki
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przypraw i usmaż. Dołóż paprykę, smaż 2 min. Połącz z pomidorami i mrożoną marchewką. Duś, aż odparuje płyn. Dodaj kukurydzę i keczup. Duś 1 min, wystudź.
Kruche ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki o śr. 25 cm. Jeden połóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Rozłóż farsz w taki sposób, jak pokazujemy na zdjęciu. Przykryj drugim plackiem.
Na środku powstałego placka połóż odwróconą do góry dnem salaterkę. Delikatnie ją dociśnij, dzięki temu utworzysz na środku kopułkę wypełnioną mięsnym nadzieniem. Brzegi zlep, dociskając widelcem (powstanie efektowny wzorek).
Nacinaj ciasto co 4 centymetry od salaterki do brzegu tak, jakbyś kroiła tort. Usuń salaterkę. Każdy nacięty kawałek przekręć o 90 st., ustawiając go do pionu. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w temp. 180 st.
Dwa smakowite nadzienia do placka
Meksykańskie nadzienie według podanego wyżej przepisu jest pikantne i sycące. Jeśli wolisz lżejszą wersję dania, wykorzystaj nieco inny farsz.
Z mięsa drobiowego. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj 50 dag mielonego drobiu, przypraw solą i pieprzem, usmaż. Dołóż pomidory z puszki, duś 10 min, dodaj posiekaną bazylię.
Z twarogu i groszku. Ugotuj w posolonej wodzie 15 dag mrożonego zielonego groszku. 1 cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie, wystudź. 30 dag mielonego twarogu zmiksuj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj ostudzony groszek, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki (2–3 łyżki). Nadzienie przypraw solą i pieprzem.Źródło: Tina