Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rozeta po meksykańsku"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso, przypraw i usmaż. Dołóż paprykę, smaż 2 min. Połącz z pomidorami i mrożoną marchewką. Duś, aż odparuje płyn. Dodaj kukurydzę i keczup. Duś 1 min, wystudź.
Kruche ciasto rozwałkuj na 2 okrągłe placki o śr. 25 cm. Jeden połóż na blasze z piekarnika przykrytej pergaminem. Rozłóż farsz w taki sposób, jak pokazujemy na zdjęciu. Przykryj drugim plackiem.
Na środku powstałego placka połóż odwróconą do góry dnem salaterkę. Delikatnie ją dociśnij, dzięki temu utworzysz na środku kopułkę wypełnioną mięsnym nadzieniem. Brzegi zlep, dociskając widelcem (powstanie efektowny wzorek).
Nacinaj ciasto co 4 centymetry od salaterki do brzegu tak, jakbyś kroiła tort. Usuń salaterkę. Każdy nacięty kawałek przekręć o 90 st., ustawiając go do pionu. Ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 40 min w temp. 180 st.
Dwa smakowite nadzienia do placka
Meksykańskie nadzienie według podanego wyżej przepisu jest pikantne i sycące. Jeśli wolisz lżejszą wersję dania, wykorzystaj nieco inny farsz.
Z mięsa drobiowego. Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj 50 dag mielonego drobiu, przypraw solą i pieprzem, usmaż. Dołóż pomidory z puszki, duś 10 min, dodaj posiekaną bazylię.
Z twarogu i groszku. Ugotuj w posolonej wodzie 15 dag mrożonego zielonego groszku. 1 cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie, wystudź. 30 dag mielonego twarogu zmiksuj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj ostudzony groszek, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki (2–3 łyżki). Nadzienie przypraw solą i pieprzem.Źródło: Tina