Do góry

Dania główne Przepis na:

Ruskie pierogi

Ruskie pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 134

Dodano:

Odsłon: 9885

Danie które często pojawia się u mnie na stole i zawsze znika szybciej niż się robi ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1kg mąki pszennej
  • ok 600 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg sera białego
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, wystudzić. Zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać dobrze rozgnieciony widelcem ser lub przekręcony przez maszynkę. Następnie dodajemy cebulkę wcześniej drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.

  2. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Na środku placuszków kładziemy farsz potem składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanych mąką lub wyłożonym lnianą ściereczką.

  3. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy pierogi, mieszamy drewnianą łyżką i jak tylko pierogi wypłyną na wierzch to znaczy, że są już gotowe, wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajmy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Tu już wedle smaku i gustu. Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń