Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie które często pojawia się u mnie na stole i zawsze znika szybciej niż się robi ;)
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, wystudzić. Zimne ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Dodać dobrze rozgnieciony widelcem ser lub przekręcony przez maszynkę. Następnie dodajemy cebulkę wcześniej drobno pokrojoną i podsmażoną na tłuszczu na złoty kolor. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kółka. Na środku placuszków kładziemy farsz potem składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanych mąką lub wyłożonym lnianą ściereczką.
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy pierogi, mieszamy drewnianą łyżką i jak tylko pierogi wypłyną na wierzch to znaczy, że są już gotowe, wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi podajmy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Tu już wedle smaku i gustu. Smacznego ;)