Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 477
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 477
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 191
Składniki
Filety podziel na porcje, opłucz starannie, osusz, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż porcje ryby. Skrop je olejem. Piecz około 10 min w 190 st.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Obierz kawałek korzenia imbiru (2 cm), posiekaj w zapałkę razem z oczyszczonym z pestek strąkiem chili.
Obrany czosnek pokrój w płatki. Kapustę pekińską (ewentualnie szpinak) oczyść, rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę, imbir, paprykę i chili. Dodaj czosnek oraz kapustę, duś 3 min.
Całość dopraw mieloną papryką, szczyptą kardamonu i kurkumy. Zalej wywarem i duś, aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą. Podawaj do filetów.
Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 4 zł.
Do smażonych, pieczonych czy gril- lowanych ryb doskonale pasują świeże lub suszone zioła (koperek, rozmaryn, estragon). Warto także skropić filety sokiem z cytryny lub włożyć do tuszki trawę cytrynową.
Do przyrządzenia dania nadają się filety z: dorsza, halibuta, morszczuka, soli oraz mintaja.Źródło: Świat kobiety