Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba na ostro

Ryba na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Ryba na ostro"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba na ostro

Przygotowanie

  1. Filety podziel na porcje, opłucz starannie, osusz, a potem natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż porcje ryby. Skrop je olejem. Piecz około 10 min w 190 st.

  2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Obierz kawałek korzenia imbiru (2 cm), posiekaj w zapałkę razem z oczyszczonym z pestek strąkiem chili.

  3. Obrany czosnek pokrój w płatki. Kapustę pekińską (ewentualnie szpinak) oczyść, rozdrobnij. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę, imbir, paprykę i chili. Dodaj czosnek oraz kapustę, duś 3 min.

  4. Całość dopraw mieloną papryką, szczyptą kardamonu i kurkumy. Zalej wywarem i duś, aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem, posyp kolendrą. Podawaj do filetów.

  5. Czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 4 zł.

  6. Do smażonych, pieczonych czy gril- lowanych ryb doskonale pasują świeże lub suszone zioła (koperek, rozmaryn, estragon). Warto także skropić filety sokiem z cytryny lub włożyć do tuszki trawę cytrynową.

  7. Do przyrządzenia dania nadają się filety z: dorsza, halibuta, morszczuka, soli oraz mintaja.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń