Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rybny duet z koperkiem"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2896
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 995
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2896
Składniki
Foremkę keksową o długości ok. 26 cm i wysokości 8 cm opłucz zimną wodą i wyłóż folią spożywczą. Połową plasterków łososia wyłóż foremkę tak, by plasterki przylegały do siebie i wystawały poza jej brzegi. Foremkę wstaw do lodówki.
Pozostałego łososia bardzo drobno posiekaj albo krótko zblenduj. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Mleko mocno podgrzej, zdejmij z ognia i rozpuść w nim żelatynę.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Dodaj do niej łososia, koperek, chrzan oraz sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wlej przestudzone mleko z żelatyną i wszystko dokładnie wymieszaj. Połowę masy przełóż do foremki, wygładź wierzch. Na środku rozłóż kawałeczki pstrąga (kilka odłóż do dekoracji). Na to wyłóż pozostałą masę. Wygładź ją i przykryj wystającymi plasterkami łososia.
Formę ponownie wstaw do lodówki. Schładzaj ok. 3 godz. Po tym czasie przełóż mus z foremki na półmisek, usuń folię. Danie udekoruj odłożonym pstrągiem, cytryną, koperkiem oraz kawiorem.Źródło: Tina