Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż na biało

Ryż na biało

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 1956

Taki mi się wczoraj obiadek wymyśliło, z resztek jakie znalazłam w lodówce. Wyszło przepyszne ;) Celowo nie podaję ilości składników, bo użyłam tyle co miałam, a każdy może dać tyle ile lubi ;p

Składniki

  • ryż biały
  • pietruszka (korzeń)
  • por (biała część)
  • kalafior
  • cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • sos sojowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować trochę krócej niż pisze na opakowaniu.

  2. Pietruszkę obrać i pokroć w dużą kostkę. Pora umyć i pokroić na półplasterki. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Cukinię obrać ze skóry (ja tak zrobiłam bo była już brzydka, a poza tym bez skórki będzie to danie na biało). i pokroić w dużą kostkę.

  3. W rondelku na oliwie podsmażyc pietruszkę (tylko uważać, żeby sie nie przypaliła), po chwili dodać pora i kalafior, a za parę minut cukinię. Przez cały czas uważać, żeby nie przypalić warzyw. Podlać wodą i dusić pod przykryciem.

  4. Ugotowany ryż odcedzić i połączyć z pokrojonym w kosteczkę czosnkiem.
    Gdy woda w warzywach się zredukuje wsypać. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem, solą. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę, żeby smaki sie przegryzły.

  5. Gotowe do podania!

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 czerwca 2013 Bardzo pomysłowe , no i takiej gospodyni nigdy się nic nie zmarnuje , brawo , popieram i kciuk zostawiam :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń