Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż z łososiem"
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2366
Polecam.
Odsłon: 110
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 78
Sznycle krakowskie to ciekawa odmiana klasycznych mielonych, z dodatkiem mięs...
Odsłon: 2366
Polecam.
Odsłon: 110
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 zł
Ryż opłucz na sicie, zalej 2,5 szklanki wody, posól i ugotuj na sypko. Odstaw do ostygnięcia.
Filet z łososia opłucz, pokrój w kostkę, przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę z 2 łyżek oleju, soku z połowy cytryny, soli, pieprzu oraz sporej szczypty roztartych ziaren kolendry. Skrop rybę i odstaw na kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć łososia, usmaż na rumiano. Zdejmij z patelni i przestudź. Na tę samą patelnię włóż pokrojony w paski boczek. Zesmaż na chrupiąco, przestudź.
Obraną cebulę oraz umyte rzodkiewki pokrój w plasterki. Sałaty (np. lodową, masłową, dębolistną, rukolę) opłucz, osusz i porozrywaj na mniejsze kawałki.
Na półmisku rozłóż sałaty. Na nich umieść ryż, a następnie kawałki łososia, cebulę, rzodkiewki i boczek. Polej gotowym sosem winegret, lekko wzrusz widelcem. Udekoruj wiórkami parmezanu.Źródło: Świat kobiety