Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryżowa zapiekanka z mięsem i kapustą"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Składniki
Kapustę oczyszczam, myję i wycinam głąb. Liście grubo szatkuję. Wrzucam do posolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 10 minut. Odcedzam, dobrze osączam, przekładam do żaroodpornej formy.
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na mocno rozgrzanym oleju. Potem dodaję mielone mięso. Całość smażę, mieszając, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec przyprawiam na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Do mięsnej masy dodaję ryż. Mieszam, wykładam na kapustę w formie. Przecier pomidorowy mieszam z wodą. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Polewam tym w formie. Przykrywam folią aluminiową.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 90 minut.Źródło: Tina