Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryżowa zapiekanka z mięsem i kapustą"
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1874
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 897
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 374
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 1874
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 897
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 374
Składniki
Kapustę oczyszczam, myję i wycinam głąb. Liście grubo szatkuję. Wrzucam do posolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 10 minut. Odcedzam, dobrze osączam, przekładam do żaroodpornej formy.
Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na mocno rozgrzanym oleju. Potem dodaję mielone mięso. Całość smażę, mieszając, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec przyprawiam na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Do mięsnej masy dodaję ryż. Mieszam, wykładam na kapustę w formie. Przecier pomidorowy mieszam z wodą. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Polewam tym w formie. Przykrywam folią aluminiową.
Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 90 minut.Źródło: Tina