Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy

Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy"

Składniki

  • 1 kg schabiku cielęcego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g marchewki
  • 100 g masła
  • 150 g masła klarowanego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 200 ml śmietanki 36 proc
  • 150 ml ciemnego wywaru cielęcego
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g chałwy
  • 1 laska wanilii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy

Przygotowanie

  1. Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 1,5 godz. + 3 godz. na marynowanie.

  2. Cielęcinę zamarynuj z tymiankiem i otartą skórką z cytryny, która nada jej świeży, cytrusowy smak. Odstaw w chłodne miejsce. Po trzech godzinach oprósz mięso przyprawami i obsmaż na złoty kolor, następnie dopiecz je w nagrzanym do 120°C piekarniku ok. 40 min, dzięki czemu pozostanie różowe i soczyste.

  3. Podczas pieczenia schabiku podduś na maśle rozdrobnioną marchewkę, do której dodaj ziarna wanilii. Kiedy marchewka zmięknie, dolej do niej śmietankę, a następnie zmiksuj na gładką, puszystą masę.

  4. W wywarze cielęcym rozpuść chałwę, wlej śmietankę i zmiksuj. Ziemniaki zblanszuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde, i usmaż w klarowanym maśle na złoty kolor. Podawaj mięso z ziemniakami i musem obok.

    Źródło: Twój Styl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń