Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab cielęcy z waniliowym musem marchewkowym i sosem z chałwy"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10108
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1858
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3952
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10108
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1858
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3952
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: 1,5 godz. + 3 godz. na marynowanie.
Cielęcinę zamarynuj z tymiankiem i otartą skórką z cytryny, która nada jej świeży, cytrusowy smak. Odstaw w chłodne miejsce. Po trzech godzinach oprósz mięso przyprawami i obsmaż na złoty kolor, następnie dopiecz je w nagrzanym do 120°C piekarniku ok. 40 min, dzięki czemu pozostanie różowe i soczyste.
Podczas pieczenia schabiku podduś na maśle rozdrobnioną marchewkę, do której dodaj ziarna wanilii. Kiedy marchewka zmięknie, dolej do niej śmietankę, a następnie zmiksuj na gładką, puszystą masę.
W wywarze cielęcym rozpuść chałwę, wlej śmietankę i zmiksuj. Ziemniaki zblanszuj w osolonej wodzie, aby były półtwarde, i usmaż w klarowanym maśle na złoty kolor. Podawaj mięso z ziemniakami i musem obok.Źródło: Twój Styl