Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab faszerowany

Schab faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Schab faszerowany"

Składniki

  • 80 dag schabu środkowego
  • 10 dag sera pleśniowego typu camembert
  • 10 dag sera żółtego np. gouda
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • po 1 łyżeczki majeranku i rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab faszerowany

Przygotowanie

  1. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz, drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Orzechy drobno posiekaj. Cukinię umyj, osusz, pokrój w grube talarki. Każdy plaster cukinii posmaruj z obu stron olejem, oprósz solą oraz tymiankiem.

  2. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na 6 grubych plastrów. Każdy kotlet natnij głęboko ostrym nożem, by powstały jak największe kieszonki. Mięso oprósz solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

  3. Do miski włóż starty żółty ser oraz posiekaną natkę. Dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy, orzechy, majeranek oraz rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełnij kieszonki schabowe i zepnij wykałaczkami.

  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz płomień i usmaż kotlety na złocisty kolor, po ok. 15 min z każdej strony. W tym samym czasie na patelni grillowej usmaż cukinię.

  5. (bez czasu oczekiwania): 45 minut. Porcja: 580 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń