Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w plackach ziemniaczanych

Schab w plackach ziemniaczanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10033

Dodano:

Odsłon: 21

Smaczny pomysł na "Schab w plackach ziemniaczanych"

Składniki

  • 3 duże kotlety schabowe
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut Cena porcji ok. 1,70 zł

  2. Kotlety dokładnie rozbijam, oprószam przyprawą i każdy dzielę na 4 części. Odstawiam do lodówki na 15 minut. Połowę obranych ziemniaków ścieram na tarce o średnich oczkach, a pozostałe na tarce o najdrobniejszych oczkach i odciskam z nadmiaru soku.

  3. Dodaję cebulę startą na tarce o drobnych oczkach, jajka i natkę pietruszki. Doprawiam pieprzem, solą, zagęszczam mąką i mieszam. Na dobrze rozgrzany olej kładę łyżkę masy z ziemniaków, następnie wciskam w nią kawałek schabu i przykrywam cienką warstwą ziemniaczanej masy.

  4. Chwilę smażę na dużym ogniu, potem zmniejszam płomień i dosmażam placki z obu stron na jasnozłoty kolor. Podaję z pomidorami lub surówkami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń