Do góry

Dania główne Przepis na:

Ser pleśniowy z salsą melonową

Ser pleśniowy z salsą melonową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Ser pleśniowy z salsą melonową"

Składniki

  • na 4 porcje
  • 4 okrągłe sery pleśniowe (typu camembert)
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • łyżka świeżo tłuczonego czarnego pieprzu
  • 12 większych plastrów bekonu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 papryczki chili. Na sałatkę: melon żółty
  • melon kantalupa
  • limonki (lub 1 cytryna)
  • czerwona cebula
  • 6 gałązek kolendry
  • 3 łyżki pokrojonej mięty
  • 4 łyżki ciemnego cukru
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ser pleśniowy z salsą melonową

Przygotowanie

  1. Sery przekrój na ćwiartki, każdy kawałek posmaruj cienko musztardą i dopraw pieprzem. Boczek pokrój na cienkie plastry i owiń nimi kawałki sera. Wstaw na godzinę do lodówki.

  2. Papryczki chili umyj. Odetnij plasterek z szerszej strony i wydrąż gniaza nasienne. Następnie pokrój paprykę w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotuj sałatkę (przepis poniżej).

  3. Na patelni rozgrzej olej i stopniowo podsmaż na nim sery w bekonie. Przed podaniem ser rozłóż na talerze, zalej wysmażonym sosem i dodaj sałatkę. Ser posyp pokrojoną papryczką chili.

  4. Jak przygotować sałatkę?

  5. Melony umyj i przekrój na pół. Za pomocą dużej łyżki wydrąż gniazda nasienne i wyrzuć je. Obierz cebulę i pokrój w cienkie talarki. Kolendrę opłucz i drobno posiekaj.

  6. Specjalną łyżeczką wykrój melonowe kulki. Włóż do salaterki i wymieszaj z cebulą, kolendrą i miętą. Dodaj szczyptę soli i i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

  7. Sałatkę skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby melony nie zmieniły koloru. Całość posyp niewielką ilością cukru. Następnie wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń