Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy slaski obiad
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 145
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 210
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 145
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 210
Składniki
Mieso kroimy w plastry 1,5cm rozbijamy dosc mocno,pieprzymy smarujemy dosc grubo musztarda.Na kazdym placie miesa ukladamy pokrojone w paski ogorki papryke boczek lub kielbase i skorke od chleba,zawijamy i spinamy wykalaczkami lub wiazemy nicmi.Rozgrzewamy tluszcz bardzo mocno i zrumiieniamy rolady z kazdej strony( im mocniej zrumienimy tym ciemniejszy i lepszy sos,jak przepalimy to wszystko zgorzknieje) usmazone przekladamy do brytwanny lub innego naczynia do pozostalego tluszczu dolewamy troszke wode mieszamy i przelewamy do rolad.Rolady zalewamy bulionem i dusimy do miekkosci ok1,5godz.Gotowe rolady wyciagamy sos doprawiamy do smaku i zageszczamy maka wymieszana z woda.
Kapuste siekamy wrzucamy do garnka zalewamy wrzatkiem az ja zakryje,solimy pieprzymy wrzucamy lisc laurowy1-2, ziele ang.4-5szt gotujemy do miekkosci ok 45-60min,odcedzamy.Boczek i 2 cebule kroimy drobno w kostke,zrumieniamy i dorzucamy do odcedzonej kapusty dodajemy jeszcze jedna surowa cebule pokrojona wkostke,2-3lyzki octu szcypta cukru sol pieprz,(mozna dodac lyzke majonezu i musztardy) mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilke.Podajemy na cieplo.
Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie odcedzamy studzimy i przeciskamy przez praske do duzej miski.Dzielimy na 4czesci 1/4 wyciagamy i wsypujemy w to miejsce make ziemniaczana i jajko,zagniatamy na jednolita mase, formujemy kulki i gotujemy w solonej wodzie kiedy wyplyna wyciagamy.Podajemy polane sosem rolada i modra kapusta.Smacznego