Dania główne Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mieso kroimy w plastry 1,5cm rozbijamy dosc mocno,pieprzymy smarujemy dosc grubo musztarda.Na kazdym placie miesa ukladamy pokrojone w paski ogorki papryke boczek lub kielbase i skorke od chleba,zawijamy i spinamy wykalaczkami lub wiazemy nicmi.Rozgrzewamy tluszcz bardzo mocno i zrumiieniamy rolady z kazdej strony( im mocniej zrumienimy tym ciemniejszy i lepszy sos,jak przepalimy to wszystko zgorzknieje) usmazone przekladamy do brytwanny lub innego naczynia do pozostalego tluszczu dolewamy troszke wode mieszamy i przelewamy do rolad.Rolady zalewamy bulionem i dusimy do miekkosci ok1,5godz.Gotowe rolady wyciagamy sos doprawiamy do smaku i zageszczamy maka wymieszana z woda.
Kapuste siekamy wrzucamy do garnka zalewamy wrzatkiem az ja zakryje,solimy pieprzymy wrzucamy lisc laurowy1-2, ziele ang.4-5szt gotujemy do miekkosci ok 45-60min,odcedzamy.Boczek i 2 cebule kroimy drobno w kostke,zrumieniamy i dorzucamy do odcedzonej kapusty dodajemy jeszcze jedna surowa cebule pokrojona wkostke,2-3lyzki octu szcypta cukru sol pieprz,(mozna dodac lyzke majonezu i musztardy) mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilke.Podajemy na cieplo.
Ziemniaki gotujemy w solonej wodzie odcedzamy studzimy i przeciskamy przez praske do duzej miski.Dzielimy na 4czesci 1/4 wyciagamy i wsypujemy w to miejsce make ziemniaczana i jajko,zagniatamy na jednolita mase, formujemy kulki i gotujemy w solonej wodzie kiedy wyplyna wyciagamy.Podajemy polane sosem rolada i modra kapusta.Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Sygitta 27 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
pychota!8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
och...moja tesciowa jest ze slaska i jest mistrzynia tego obiadku...rolada kluski i modra kapusta-pycha!A Ty zrobilas to po mistrzowsku!
9 Kto głosował? | Odpowiedz

iwona_s 07 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
kolejna powielaczka...2 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Jestem ze Śląska i taki obiadek to rozkosz dla podniebienia :) Mój sposób na niego nieco się od Twojego różni, ale i tak mi ślinka leci jak na to zdjęcie patrzę :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszności, prawdziwy polski obiad. U mnie skórkę chleba (zazwyczaj żytniego) dodaję zamiast mąki do sosu. Świetnie zagęszcza. Piekny kolor sosu na zdjęciu :) Pozdrawiam.8 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
U nas takie roladki nazywamy zrazami, ale nie dodajemy skórki z chleba. Danie uwielbiane przez nas i polecam każdemu.Pozdrawiam.5 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 06 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
uwielbiam śląskie kluski. Kiedy jadę do rodziny do Katowic zawsze jest podawany taki obiadek.9 Kto głosował? | Odpowiedz